Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Stres

Stres je sestavni del našega vsakdana, zato moramo poskrbeti, da ga prepoznamo in se mu izognemo, še preden nas doleti. V nasprotnem primeru nas čakajo izgorelost in težave z zdravjem.

Vse več ljudi se spopada s preobremenjenostjo na delovnem mestu, zaradi česar lahko zapademo v izgorelost, posledično tudi v druga bolezenska stanja. 
Govorimo o vseh nepotrebnih nadurah in ostajanju v službi do poznega večera, čeprav nihče tega od vas ne pričakuje. Pa o kopici dela, ki se je lotite sami, čeprav bi potrebovali pomoč. Ko prestopite zdrave meje, si naredite več škode, kot si lahko predstavljate.

Kot povsod tudi v službi obstajajo izjeme – čeprav imate določen delovnik, ga morate kdaj podaljšati in še kaj postoriti. Če tu in tam na delu ostanete malce dlje ali še kaj opravite doma, je to povsem razumljivo. Ko pa pozno prihajanje domov postane stalnica, ste verjetno že izkusili škodo, ki jo povzroča zgaranost.

Če ste prepričani, da boste z nadurami opravili več zadolžitev in posledično bili bolj produktivni, se zelo motite. Po določenem času se misli utrudijo in ne morete več dobro razmišljati. Takrat potrebujete odmor ali celo malico, ki vam bo dala novo energijo. 
Kljub vsemu pa po celem dnevu oziroma določenem času ne premorete več koncentracije, zato obstanete na točki ali celo nazadujete. Veliko bolje bi bilo, če bi se domov odpravili ob normalni uri in se sprostili. Delo vas bo počakalo.
Vsi smo se včasih prisiljeni spoprijeti z izčrpanostjo, nezmožnostjo koncentracije in občutkom, da preprosto ne moremo več razmišljati. Če se boste naučili preprečiti ali odpraviti občutek utrujenih misli, bo vaše delo bolj produktivno in učinkovito. S tem se boste izognili izgorelosti in na pol opravljenemu delu, ker se niste mogli dovolj osredotočiti.

1. BODITE TELESNO AKTIVNI‼️?

Znano je, da šport oziroma redna telesna akirvnost sprošča naš um in telo, daje novo energijo in razbremeni misli. O tem so pisali tudi znanstveniki, ki so poudarili aerobne aktivnosti, med katere spada tek ali intervalni trening z lastno težo. Kaj se dogaja med tovrstno aktivnostjo? Prenos kisika in hranil po telesu je bolj učinkovit. Med tekom se poveča pretok krvi v področjih, ki so povezana z ‘bistrim razmišljanjem’: načrtovanjem, pozornostjo, koncentracijo, postavljanjem ciljev, upravljanjem časa, pa tudi nadzorovanjem čustev.

Zatorej bodite telesno aktivni, saj boste s tem povečali kvaliteto različnih komponent vašega vsakdana. ?

2. Pazite na prehrano??‍♂️

Če si večkrat privoščite hitro in mastno hrano, ste gotovo že opazili odvečne kilograme in maščobne obloge, neravnovesje v prebavnem sistemu, nazadovanje pri športnih nastopih. Poleg vsega tega nezdrava hrana zamegli misli in s tem onemogoči osredotočenje. Ne morete ostati zbrani dlje časa, saj vam misli nenehno begajo. Namesto tega hrano raje pripravljajte doma in si od doma prinesite tudi malico, da zatrete vzgibe po pretirano sladkih in slanih stvareh. Kot prigrizek so odlični tudi oreščki, ki nasitijo do naslednjega večjega obroka.

3. Načrtujte in se načrta držite??

Spontanost je lahko dobra, če se odpravite na izlet in raziskujete kraje, pri službi in opravkih pa ni prav nič dobrodošla. Zato si vzemite čas za načrtovanje dela, sestankov in opravkov. Prihranili si boste veliko zmede in stresa, ker boste pripravljeni na vse, kar vas čaka. Načrtujte tudi prosti čas, da se ne bo zgodilo, da bi vam zanj zmanjkalo časa. Pričakujete lahko boljši spanec, saj v postelji ne boste razmišljali, kaj vse vas čaka naslednji dan.

4. Vzamite si ustrezen čas zase?

Pregorimo tudi zato, ker si ne vzamemo časa zase in ne skrbimo za zdravje. Ko se nespečnost, slaba prehrana in delo nakopičijo, telo pregori in obležite v postelji. Da se to ne bi zgodilo, skrbite za svoje zdravje. Popravite spalni ritem in si zagotovite dovolj spanca vsako noč. Delo vas bo počakalo, telo pa ne bo dolgo prenašalo takšnega stresa.