Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Aktivni starši – aktivni otroci‼️???

Nekaj časa nazaj, no pravzaprav je od tega že pol leta sem zapisal realen in iskren zapis o svojem novem poklicu, “berite postal sem očka”. Verjamem, da trenutek po katerem vsi hrepenimo in komaj čakamo nanj. Vendar s tem nazivom pridejo tudi nove, resne odgovornosti. In marsikaj ni več tako kot prej. Da ne bo pomote, vse je lepše, vendar obenem tudi bolj zahtevno, morda na trenutke zakomplicirano. Ampak, to je življenje. Kot osebni trener vedno znova poudarjam, da je že res, da je strokovnost in znanje nekaj iz česa moramo izhajati, da bi ponudili kar se da dobro storitev… Vendarle, roko na srce, sem mnenja, da je ob bok temu postavljen tudi osebni stik in občutek, oziroma empatija za ljudi. Vedno znova rad trdim, da naše stranke ne zanima to koliko vemo, ampak koliko nam je mar za njih. Kako močna je naša želja pomagati, da zaživejo boljše in kvalitetnejše življenje.

In tukaj se lahko kot starši vprašamo naslednje. Kako radi bi pa mi svojim otrokom zaželeli dobro? Pa, da ne bo pomote, verjamem, da vsak starš, želi svoje otroku le najbolje. Želim povedati dejstvo, da bodite s svojimi otroki čimbolj produktivni in aktivni. Pustite avtomobil in pojdite raje peš, ob koncu tedna pojdite z otroci plavat, igrat badminton, teč ali na sprehod. Ukvarjajo naj se z različnimi športi, namesto da čepijo pred televizorjem. V raziskavi, ki so jo opravili pri sto otrocih, starih od štiri do sedem let, in njihovih starših, so ugotovili, da so bili otroci telesno aktivnih staršev skoraj šestkrat bolj aktivni kot otroci neaktivnih staršev.

Vodja raziskave bostonske medicinske fakultete pravi: “Seveda imajo svojo vlogo tudi geni. Teh ne morete spremeniti, lahko pa spremenite njihovo izkoriščanje. Starši, ki redno hodijo, telovadijo, delajo na vrtu ali se ukvarjajo z rekreacijo nasploh, dajejo otrokom zgled in spodbudo, da tudi oni sprejemajo enake zdrave navade.”

Najpomembnejše dejstvo, ki ga želim s to objavo izpostaviti je, da aktivni starši svojim otrokom na ta način tudi skrajšajo čas, ki ga sicer preživijo pred televizorjem ali računalnikom. Njihov zgled zdravega in aktivnega življenja je za prihodnost otrok morda pomembnejši, kot denar na njihovi hranilni knjižici. Raziskave namreč velevajo, da otroci, ki so neaktivni v šoli in na univerzi, nikoli ne postanejo telesno aktivne odrasle osebe. To pa ima velik vpliv na povečano dovzetnost za razne bolezni, predvsem za bolezni srca in ožilja ter močan vpliv na razvoj optimalno “zdrave” samopodobe in samozavesti.

Sedaj pa moram iti, ker je na vrsti menjava pri guganju. ???‍♂️??‍♂️???