Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Moje hlače so premajhne⁉️

Namerno izpostavljam sebe, saj je tako orisana problematika lažje “prebavljiva”. Ljudje smo po navadi takšni, da v veliki večini začnemo stvari spreminjati šele takrat, ko je situacija že resna ali z eno besedo povedano – takrat, ko je že PREPOZNO.

Zakaj je temu tako⁉️?

Odgovor je preprost. Življenje je. Eno samo. Zajemati ga moramo s čim večjo žlico, karikirano povedano od njega potegniti čimveč izkušenj, doživetij, izzivov, potovanj, priložnosti in podobno, ne pa ga zapravljati z razmišljanjem o hrani.

Hrana je življenje. Res je! S to trditvijo se ne bi mogel bolj strinjati. Hrana nam mora predstavljati gorivo za življenje, namesto da živimo zato, da jemo. Iz tega naslova se je potrebno podučiti o osnovah hrane.

Ugotavljam, da ima velika večina ljudi žal že nekakšno prehranjevalno motnjo, in se morda tega problema sploh ne zaveda ali se ga začne zavedati, takrat, ko je zares že prepozno…

Skupni imenovalec tega leži v neuravnoteženi hrani, kar pomeni, da se nekdo na eni strani dobesedno prenažira in “ubija” na hrani, nekdo na drugi strani pa drastično izogiba hrani iz lastnih prepričanj, da je zanj vse preveč kalorij in poseže totalno restriktivno v hrano ter na ta način dobesedno hira…

Vedno je pa vse v naši glavi, podzavesti…

Nekdo se prekomerno nažira, ker mu um veleva, da njegovo telo to rabi. Nekdo pa vse bolj izgublja apetit zaradi različnih, psiholoških razlogov.

Kakorkoli pač, ljudje imamo danes precejšnje težave s hrano, kot so jih imeli nekoč.

Nekaj razlogov zakaj je temu tako:
– Strmenje k namišljeni perfekciji
– Sodobni trendi prehranjevanja in promoviranja določene hrane
– začaranost in cona udobja
– prehitro spreminjanje navad, ki jim nismo kos
– Hiter tempo in stres
– Vse več lahko in hitro dostopne, procesirane hrane
– Izguba odnosa spoštovanja hrane…

Hrano je potrebno doživeti, kot gorivo za naše telo. Hrana mora biti v funkciji zdravja, napredka in dobre energije. Dokler boste hranili svoja čustva, ne boste nikoli izgledali, kot sami želite. To je žal realno dejstvo. Zatorej ne hranite svoja čustva, ampak telo.

Zanimivo spoznanje je, da raziskave življenja in prehranjevanja stoletnikov kažejo v preteklosti, da je vsem večinoma skupno to, da so jedli zmerno, zdravo (ne izključno presno hrano), preprosto lokalno hrano, so se veliko gibali, živeli bogato socialno življenje v okolju, kjer praktično niso bili pod stresom ter so razmišljali zelo pozitivno in optimistično. Nikakor razmišljanje o hrani ni bila njihova glavna briga.

Kaj narediti?

Vem, ni lahko iz danes na ju3 spremeniti prehranske navade. Zadajte si spremembo za spremembo in jo poskušajte vzdrževati, korak za korakom. Predvsem pa se informirajte čimbolj o hrani. Vedno znova rad rečem, preberi preden daš v usta. In ključ uspeha je v aktivnem življenjskem slogu, ki pride z uravnoteženo prehrano.

Zato ne obstajajo diete, vsaj jaz nisem njihov zagovornik. Obstaja prehranska strategija in načrt, ki se od posameznika do posameznika razlikuje, saj sovpada z njegovimi navadami, tempom življenja jn podobnim.

Vedno znova rad izpostavljam dejstvo, da nobena moja stranke nima diete. Sleherna ima prehranski načrt, ki sovpada s hrano, ki jo imajo radi, predstavlja njihove navade prilagojene glede na njihov način in tempo življenja.

Če rabite pomoč, kako iti s hrano čez dan, vam lahko pomagam. Marsikomu sem že spremenil življenje na bolje. In potrebni so bili le majhni koraki. Včasih je res potrebno samo tisto malo.

Saj poznate razliko med – bom razmislil in se odločil in sprejel sem odločitev‼️?

Poletje se bliža in sedaj je ravno pravi čas za spremembe. In bodite sami sprememba, ki si jo želite.

Ste pripravljeni na korak v pravo smer⁉️?

Tukaj sem!??